Túzokrezervátum
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása


A terület a legnagyobb európai madár legnépesebb magyarországi költő- és élőhelye.


A világ 22 túzokfaja közül Európában kettő honos, ezek csak Spanyolországban, a Szovjetunió utódállamaiban és Magyarországon élnek. A magyarországi állomány jelentős részének védelmére létesítették a Dévaványai Tájvédelmi Körzetet 1975-ben.

A népi építészet formavilágát idéző, 1979-ben épített túzokmentő állomás kiállítása bemutatja e veszélyeztetett madárfaj tulajdonságait, európai és hazai elterjedését. Az épület melletti kifutókban megtekinthetők a 15-16 kilós hím, és a 4-6 kilós tojó madarak. A bemutatóház galériáján a Sárrét és a Nagykunság növény- és állatvilágát, valamint néphagyományait szemléltető kiállítás látható.


A vadon élő túzok szabadtéri védelmét egészíti ki a telepen folyó munka, ahol a tavaszi mezőgazdasági munkák miatt veszélybe került fészekaljak megmentése az egyik alapfeladat. A kaszálások, a vegyszeres növényvédelem során előkerült tojások, melyek elpusztulnának természetes környezetükben, bekerülnek a telep keltetőgépeibe. A kikeltetett, majd felnevelt madarak az őszi vagy a tavaszi időszakban visszakerülnek vadon élő társaik közé. Ezt követően a nemzeti park munkatársai még hónapokig figyelemmel kísérik védenceiket, ha szükséges, gondoskodnak róluk.


A Dévaványai-, Ecsegi-puszták mintegy 13 ezer hektáron terülnek el, ebből 2659 hektár csak engedéllyel látogatható. A valamikori Nagy-Sárrét táji értékei, a természetes Berettyó-meder növény- és állatvilága, valamint Magyarország egyik legerősebb túzokállománya emeli ezt a területet a Körös-Maros Nemzeti Park legértékesebb részei közé.

 


Cím: 5510 Dévaványa, Réhely major

Telefon: 06-66-483-077

Fax: 06-66-483-077

Vezető: Szélné Sándor Katalin

Honlap: www.kmnp.hu

 Nyitvatartás: Előzetes bejelentkezés alapján

 


A Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi látogatóközpontja április 1-től október 31-ig - minden hétfő kivételével - fogadja az érdeklődőket. Reggel 9 órától délután 17 óráig vagyunk nyitva - hétvégeken is.


2010-04-15 14:21

Vissza