4°C, 1.8 km/hváltozó szél, pára
Látnivalók
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása


Református és katolikus templom

 

Dévaványa városképi jelentőségű épületei a református és katolikus templom, mindkettő a város főterén áll. Utóbbi műemlékjellegű épület, 1908-ban épült későbarokk, klasszicizáló stílusban. A református templom újjáépítése 1887-es keletű, uralkodó stílusa a neoklasszicista. Az építmény tornya 63 m magas, a Tiszántúl egyik legmagasabb templomaként jegyzik. Említést érdemel kiváló akusztikája, amely csodálatos templomi hangversenyek rendezését teszi lehetővé

 

                                                                                                                         

 

 

DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény

 

 Dévaványa városának egyik kulturális színfoltja és idegenforgalmi látványossága a DÁMK Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény impozáns épülete. Dr. Bereczki Imre néprajzkutató és régész által 65 éven át összegyűjtött adattári, levéltári, néprajzi anyag 2000. április 14-én vált, múzeumi intézménnyé. Az alapító Dévaványán született, élt, s gyűjtötte a helység és annak környékének szellemi és tárgyi emlékeit. A múzeum egyik állandó kiállításával rá emlékezünk.

 

A múzeum hatalmas régészeti anyaggal rendelkezik. A 2006-ban nyílt állandó kiállításon megtekinthetőek az egykor itt élő népek – többek között a Körös-kultúra, az alföldi-vonaldíszes, a tiszai-kultúra, a tiszapolgári kultúra, a péceli kultúra tárgyi emlékei.

Az „Ősök emléke kísért” című állandó néprajzi kiállítás a házba vezeti be a látogatót – a vetett ágyak, a kemence és a szövőszék, illetve a konyha eszközei az egykori ványai életmódot idézik elénk. Ezek mellett minden esztendőben változatos témákban rendezett időszaki kiállítások várják a látogatókat.

 

A múzeum évente több alkalommal szervez programokat az érdeklődők és a Múzeumbarátok Köre tagjai számára. Az oktatási intézményekkel való együttműködés eredményeként sok fiatal is látogatja az intézményt óvodás kortól a középiskolásig. Tartunk múzeumi órákat, kézműves foglalkozásokat, illetve nyáron múzeumi tábort gyerekeknek.

A múzeum értékes írott és képi anyaggal várja a kutatni vágyókat.

 

 

 Nyitva tartás:

Hétfő:               szünnap

Kedd:                kutató nap

Szerda:             12 – 16

Csütörtök:        12 – 16

Péntek:             8 – 12; 13 – 16

Szombat:          telefonos ügyelet 13–16 óráig  (06-20/492-10-38)

Vasárnap:        zárva

 

Csoportokat előzetes bejelentkezés alapján más időpontokban is fogadunk!

 

5510 Dévaványa, Széchenyi u. 8. Tel.: 66/485-040, 06-20/492-10-38.

 

Belépődíj:

Gyermek és nyugdíjas: 100.-Ft/fő

Felnőtt: 200.-Ft/fő

 

Mesterségek Háza címmel 2012-ben – születésének 100. évfordulója alkalmából – állandó kiállítás nyílt a dr. Bereczki Imre múzeumalapító egykori lakóházában. A cipész, szabó, kötélgyártó, kerékgyártó és kovácsműhelyek, kender és len feldolgozást bemutató kiállítás az egykori ványai mestereknek állítanak emléket.

A kiállítóhely előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Dévaványa sporttörténete címmel a Seres István Sporttelep kiállítótermében látható állandó kiállítás – szintén bejelentkezés alapján tekinthető meg.

 


2015-12-31 08:27

Vissza