11°C, 24.12 km/hDéli szél, közepesen felhős
A térdízületi porckopás kezelési lehetőségei
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása


A térdízületi porckopás kezelési lehetőségei      A térdízületi porckopás kezelése magában foglalja a gyógyszeres, műtéti és műtétet követő fizioterápiás kezeléseket is.

      A gyógyszeres terápiának több lehetséges támadáspontja is ismeretes, úgy mint az  fájdalomcsillapító tüneti terápia, a porckopás folyamatának lassítása, valamint a viszkoszupplementáció. Ez utóbbi eljárás során speciális ízületi kenőanyagot juttatnak a térdízületbe.

A gyógyszeres kezelés során elsődleges cél a fájdalomcsillapítás, emellett az ízületi funkció és életminőség javítása is elérendő cél. Mindezek mellett, az alkalmazott kezeléssel kapcsolatos mellékhatások minimalizálása is fontos. A porckopás folyamatának lassítása különböző porcvédő szerekkel lehetséges. Ezek a szerek vény nélkül kaphatóak bármelyik gyógyszertárban, vagy gyógynövényboltban. Tanácsos már a porckopás legelső jeleire is odafigyelni, és porcvédő készítmények alkalmazásával megóvni az ízületi porcokat a további károsodástól.

 

A nem gyógyszeres terápia mellett fontos a pszicho-szociális kezelés, a lehetőség szerinti súlycsökkentés és a megfelelő gyógyászati segédeszközök alkalmazása, az ízületi terhelés csökkentése érdekében.

Fizioterápiás kezelések során általában nem specifikusan magát a betegséget, hanem a tüneteket kezeljük. Fontos a naponta végzett gyógytorna, akár száraz torna, akár víz alatti torna formájában. A tornát lehet otthon végezni, előzetes gyógytornászi betanítás által. A gyógytorna betanítása során a gyógytornász döntése alapján vesz részt a beteg csoportos tornán, vagy kap egyéni gyógytornakezelést.

Fontos szempontok a gyógytorna kezelés során az izomnyújthatóság és izomerő növelése, a célzott izomerősítés, a medenceizmok működésének helyes elsajátítása és az ágyéki gerinc védelme. A gyógytorna végzése során nő az izmok teljesítőképessége, csökken a fájdalom, nő az izomerő, javul a mozgás koordinációja, javul a járás dinamikája és végül, de nem utolsósorban javul az életminőség.

      Alkalmazhatóak fizioterápiás kezelések (elektroterápia, mechanoterápia, thermoterápia, kryoterápia, interferencia kezelés, pulzáló mágneses tér kezelés, lézerkezelés) is, amelyeket az orvos javaslata alapján a kezelőszemélyzet végez, erre speciálisan kialakított centrumokban.  Az emellett lehetősség szerint alkalmazott masszázskezelés, a balneoterápia és az iszapkezelés is jótékony hatású, fizioterápiás kezelésekkel kombinálva pozitív hatásaik összegződnek.

Az is gyakori azonban, hogy a fájdalmat gyógyszerekkel, ízületbe adott injekciókkal csak  bizonyos ideig lehet csillapítani. Ilyen esetekben érdemes ortopéd szakorvos véleményét kikérni, aki mérlegeli azt, hogy a sebészeti eljárások közül (térdtükrözés, térdprotézis beültetés, ízületi mesterséges összecsontosítás) melyiket érdemes az adott helyzetben választani. A végleges megoldást legtöbbször a térdprotézis beültetése jelenti, mely segítségével csökkenteni lehet a súlyos mozgáskorlátozottságot és a fájdalmat.

A sebészi kezeléseket követő rehabilitációs kezelések során általában a műtét napján a betegek a megfigyelőbe kerülnek. Itt az érzéstelenítés hatásának elmúltával ágyban úgynevezett innervációs gyakorlatok történnek.

A műtét utáni első napon a betegek visszakerülnek saját kórtermükbe, ahol légzőtorna mellett, az ágyban ismételten térdtorna gyakorlatok történnek. A műtét utáni második napon a betegek kiülhetnek az ágy szélére, illetve az ágyból kikelhetnek.

 

Óvatos járásgyakorlat és a korábban elsajátított térdtorna mellett, passzív térdmozgató gép felhelyezése is megtörténik. A harmadik naptól a térdmozgató készülék alkalmazása, a gyakorlatok folytatása és az egyre hosszabb járásgyakorlatok következnek.

 

Dr. Bálint Anita


2016-06-27 10:37

Vissza