4°C, 9.36 km/hNY/ÉNY-i szél, közepesen felhős
Derékfájás
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása


Derékfájás

 

Az egyik leggyakoribb mozgásszervi panasz, amivel a beteg reumatológushoz fordul, a derékfájás. A háziorvosi praxisban a derékfájás az ötödik leggyakoribb betegség. Magyarországon a kórházban fekvő összes beteg közel egy százaléka derékfájós. A derékfájás hátterében számos ok állhat: gyulladásos eredetű gerincbetegségek, degeneratív elváltozások, generalizált csontbetegségek, statikai és funkcionális rendellenességek, fejlődési rendellenességek, belső szervi elváltozások, sérülések, daganatok, idegi eredetű betegségek valamit pszichés okok. Látható, hogy mennyire különböző okok állhatnak a derékfájás hátterében, így első lépésként a kiváltó ok tisztázására van szükség. A derékfájdalom sok esetben összefügg a mozgással, terheléssel, és igen sokszor az alsó végtagokba sugárzik, így érdemes a fájdalom kiterjedését is tisztázni. Alapos belgyógyászati, urológiai, nőgyógyászati vizsgálatokra van szükség az ugyancsak derékfájdalmat okozó belső szervi vagy egyéb okok kizárásához. Amennyiben a derékfájás hátterében egyéb ok igazolódik; így a megfelelő szakrendelésre való utalás szükséges (reumatológia, neurológia), háziorvos által.

Ha mozgásszervi oka van a derékfájásnak, úgy következő lépésként tisztázni kell, jó prognózisú a betegség (további kivizsgálás nem szükséges) vagy nem, ahol további vizsgálatok szükségesek. Fontos az, hogy a beteg pontosan meg tudja határozni a derékfájdalom szintjét. A fájdalom milyensége is fontos a pontos kórisme felállításához. Gyulladásos gerincbetegség esetén a fájdalom pihenésre fokozódik (éjszaka jobban fáj). A daganatos gerincfájdalom szintén pihenésre erősödik, de a szokásos fájdalomcsillapító eljárásokra nem reagál.

A hevenyen jelentkező derékfájdalom oka lehet például meghűlés, vagy túlerőltetés következtében kialakuló izomfájdalom is. Ebben az esetben a derékpanaszok jól reagálnak melegkezelésre, fájdalomcsillapítókra, masszázs kezelésre. Ettől gyakoribb, hogy a derékfájás  rossz mozdulatot követően, vagy minden előzmény nélkül jelentkezik.

Az hirtelen jelentkező derékfájás kezelése során nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, izomlazítókat használunk. Ha a fájdalom heves, vagy gyógyszeres kezelésre nem szűnik, a gerinc melletti izomzat görcsének oldására helyi injectios kezelést is alkalmazhatunk. Fontos tudni, hogy mindennemű fizikoterápiás kezelés hirtelen jelentkező derékfájás esetében ellenjavalt.

Krónikus derékfájást leggyakrabban ugyancsak a gerinc elkopásával járó betegségei, valamit különböző belső szervi betegségek okozhatnak. A betegség lefolyása hullámzó, így a tünetmentes periódusokat hosszabb-rövidebb ideig fennálló derékfájásos időszakok, esetleg szinte állandóan fennálló derékfájás követhet. A panaszokat lelki és fizikai megterhelés, megfázás, időjárás változás, hirtelen mozdulat is fokozhatja/kiválthatja. A krónikus derékfájás kezelése során gyógyszeres vagy intravénás fájdalomcsillapító, izomlazító szerek és fizikoterápiás módszereket alkalmazunk. Fontos a gyógytorna, mely először relaxáló majd izomerősítő feladatokat végeztet. A megfelelő masszázstechnikák alkalmazása elengedhetetlen. Emellett a lehetőség szerinti úszás is fontos szereppel bír, tekintve hogy a gerinc terhelés nélküli mozgását biztosítja.

A gerincsérv legtöbbször az alsó végtagba sugárzó fájdalommal, zsibbadásos panaszokkal, esetenként érzészavarokkal; súlyos esetben bénulással vizelet- és széklettartási zavarokkal járhat. Súlyos esetben idegsebészeti vizsgálat indokolt, a műtét szükségességének elbírálása céljából. Ha a gerincsérv csak derékfájdalommal, fájdalomkerülő u.n. antalgiás tartással jár; akkor is indokolt lehet műtéti beavatkozás; amennyiben a derékfájdalom tartósan fennáll, jelentős fokú tartási rendellenességet okoz, és a konzervatív 3-6 hónapos kezelésre a panaszok nem javulnak. A derékfájás kezelése során fontos szerepet kell kapjon a beteg felvilágosítása,  valamint a beteg aktív bevonása a kezelésébe. Legfontosabb cél a beteg mielőbbi élettevékenységének visszaállítása.

 

Dr. Bálin Anita


2016-06-27 10:39

Vissza