4°C, 9.36 km/hNY/ÉNY-i szél, közepesen felhős
Kézízületi porckopás (arthrosis)
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása


Kézízületi porckopás (arthrosis)


 

A porckopás kezeken, kéz kisízületeken is megjelenhet. Ennek legszembetűnőbb jele a kéz kisízületek deformálódása, az ujjak elgörbülése, az ízületek felett csomók megjelenése, melyek leggyakrabban a két utolsó kisízületen alakulhatnak ki. A legutolsó kéz kisízületen kialakuló csomót Heberden csomónak nevezzük, angol leírója után.  Az utolsó előtti ízületen megjelenő csomót pedig Bouchard csomónak.

 

A csomók lényegében úgy alakulnak ki, hogy az ízületet alkotó csontok felszínén lévő porc degenerálódik, „kopik”, rugalmatlanná válik, berepedezik, esetleg törik. A porcállomány alatti csontfelszín szerkezetében is elváltozások jönnek létre, a csontszéleken a porc először túlburjánzik; majd lassan elcsontosodik. A Heberden csomók kialakulásában szerepet játszik a genetikai hajlam, de egy ízület tartós igénybevétele, terhelése, sérülése vagy gyulladása is arthrosishoz vezethet. Egyes betegségek, mint cukorbetegség, csökkent pajzsmirigyműködés is fokozhatják az arthrosis kialakulását.

 

A kéz kisízületek érintettsége esetén, ugyanúgy, mint a nagyízületi kopásos betegségek esetén hosszabb-rövidebb ideig tartó gyulladásos periódusok váltják egymást. A gyulladás miatt az ízületi tok és szalagok zsugorodhatnak, az izmok összehúzódnak, gyakran az ujjat oldalirányba vongálják és összességében az ízület mozgékonyságának csökkenését okozzák.

 

Kéz ízületi arthrosis esetében is fennáll az úgynevezett indítási fájdalom, mely azt jelenti, hogy hosszabb pihenést követően a beteg kézujjait nehezen tudja mozgatni, merevnek érzi ízületeit. Gyakori a reggeli ízületi merevség, mely általában a fél órát nem haladja meg. Ha a kézujjakat tornáztatják, akkor megindul az ízületi nedvtermelés; az ízület úgymond „beolajozódik”. Kezdetben a panaszok a kéz pihentetésére szűnnek, a későbbiekben viszont már fokozódnak. Gyakori panasz a kéz kisízületek mozgásakor észlelt ízületi ropogás, az ízület környéki lágyrészek gyulladása. Az időváltozás a panaszokat fokozza.

 

Fontos tudni, hogy az utolsó kéz kisízületben jelentkező arthrosis, vagy ízületi merevség a kéz funkcióját lényegesen nem befolyásolja; inkább némi ügyetlenséget okoz. Ez az ügyetlenség inkább a kéz finomabb mozgásit teszi nehezebbé, mint tűbefűzést, zongorázást vagy egyéb muzsikálást.

A hüvelykujj tőízületében jelentkező porckopást nevezzük „háziasszony betegségnek. Ekkor nehezebbé válik a krumpli hámozás, kenyérszeletelés, ruhakicsavarás; vagy éppen ezek a háztartási munkák provokálják a hüvelykujj fájdalmát. A hüvelykujj mozgásainak romlásakor már a kéz ügyetlensége sokkal nagyobb fokú.

 

Kezelése során legfontosabb a gyógytorna, és kezek rendszeres tornáztatása; valamint az intenzív terhelés vagy megerőltetés kerülése. Emellett fontos a porcanyagcsere javítása is porcpótló készítményekkel. Fizikoterápiás eljárások közül hasznos az ultrahangkezelés, rekeszes galván- és iszapkezelés. A lézerkezelésről alkotott vélemények ellentmondásosak.

 

Gyulladásos szakaszban alkalmazhatóak nem-szteroid gyulladáscsökkentők helyi vagy szisztémás formában. Hasznosak a gyulladáscsökkentő pakolások is. Nem gyulladásos fájdalmak esetén fájdalomcsillapító szerek javasoltak.

 

Dr. Bálint Anita


2016-07-08 10:17

Vissza