11°C, 24.12 km/hDéli szél, közepesen felhős
Térdszalag sérülések
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása


Térdszalag sérülések


 

A térdízület igen összetett felépítésű ízület, itt találkozik a combcsont, a sípcsont, a szárkapocs-csont, valamint a térdkalács. A térdízület felépítésében szalagok, C-alakú porcok (ún. meniszkuszok) is részt vesznek.  Ez utóbbiak az ízület harmonikus mozgásáért, az ízület stabilizálásáért felelősek.  A térd sérülése esetén elszakadhatnak a térd szalagjai, az inak megduzzadhatnak, felléphet porkopás, sőt; a mindennapos megerőltetés is koptatja a térdet. A külső és belső oldalon lévő oldalszalagok főleg az ízület oldalirányú merevítéséért felelősek. A térdízület mozgásában az ízületen átívelő izmok aktívan; a térdkalács, a szalagok, a meniszkuszok és a tok passzívan vesznek részt.

 

A térdsérülések közül a térdszalagok és a C-alakú porcok (meniszkuszok) sérülései fordulnak elő leggyakrabban. A szalagok sérülései lehetnek a szalaghúzódás, részleges- vagy teljes szalagszakadás. Döntő kérdés, hogy a sérülés instabilitással jár-e vagy nem. A leggyakoribb sérülés a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag szakadása. Bizonyos sportok (sí, snowboard, foci, kosárlabda, kézilabda) közben kialakuló csavarásos sérülések hajlamosítanak elülső keresztszalag sérülésekre. Elülső keresztszalag sérülésekor hirtelen hasító fájdalom alakul ki; a térd beduzzad. Ha a leszakadt darab esetleg hátraesik, akkor a térdhajlításban elmaradás, és terhelésre jelentkező fájdalom, térdízületi instabilitás alakul ki (a térd lötyögőssé válik). Előfordulhat, hogy a beteg egyes mozgásokat nem tud elvégezni (guggolás, futás). Az elülső keresztszalag-szakadás kombinálódhat a belső, ritkábban a külső C-alakú porc (meniszkusz) szakadásával is. Szalag- és meniszkusz sérülés együttes kialakulása esetén a térd forgatásakor jelentkezik hirtelen fájdalom és elakadás. Gyakori tünet az is, hogy a térd flexiós tartásban rögzül. Az oldalszalagok teljes szakadása esetén térdízületi duzzanat, melegség; vérömlenyképződés, oldalirányú instabilitás alakulhat ki. A beteg az oldalszalagok felett nagyfokú fájdalmat jelez. Megemlítendő az ú.n. „unhappy triad”(szerencsétlen hármas), amikor az elülső keresztszalag, a belső oldalszalag és a mediális meniszkusz egyszerre sérül.

 

A térdsérülésekkel leggyakrabban traumatológus, ortopédus vagy sportorvos foglalkozik. A sérült térdről először általában röntgenfelvétel készül, majd amennyiben indokolt, a későbbiekben MR- vagy ultrahang-vizsgálatra is sor kerülhet. Ha az oldalszalag szakadás beigazolódott, és panaszokkal jár, akkor minden esetben célszerű annak műtéti megoldása; a további ízületi károsodás megelőzése miatt. A térdtükrözés során megvizsgálják, hogy a szalagok tartanak-e, a meniszkuszokon nincs-e szakadás, milyen az ízületi porc felszíne, nincs-e ízületi szabadtest. A leszakadt részeket eltávolítják, az ízületet átöblítik, porcfelszínt letisztítják, az esetleges szalagszakadásokat összevarrják.


Egyes vélemények szerint a sérült elülső keresztszalag funkcióját a combizmok idővel képesek átvenni. Elülsőszalag sérülések során aktív sportolók esetében, vagy tartós nagyfokú térdízületi instabilitás fennállásakor szalagpótlást végezhetnek; mely többféle módszerrel is történhet. Vagy a térdkalácsból vett inas-csontos részt ültetnek be a szalag helyére; vagy a combizom inából készített szalagszerű képletet.  Gyárilag előállított implantátummal is lehet pótolni a szalagokat. A szalagszakadás varrása ritka, cadaver ín transzplantációt Magyarországon nem végeznek. A hátsó keresztszalag izolált sérülése nagyon ritka, pótlását kevés helyen végzik.

 

Az oldalszalagok húzódásait, részleges szakadásait, ha nem jár nagyfokú instabilitással, akkor elég rögzíteni gipsz vagy segédeszköz segítségével. A gyógyulási idő hosszú, a helyi fájdalom hónapokig fennmaradhat. Fájdalom csillapítására NSAID készítményeket, helyi tapaszokat, bedörzsölőket alkalmazhatunk. Gyakran használunk ízületbe adott szteroid injekciókat. Végezhetők fizikoterápiás kezelések is megfelelő ízületi kímélet biztosítása mellett. Fontos az időben elkezdett gyógytorna is, a zsugorodások, hegesedések megelőzése miatt.

 Dr. Bálint Anita


2016-07-21 10:34

Vissza