11°C, 24.12 km/hDéli szél, közepesen felhős
A térdízületi porcok sérülése
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása


A térdízületi porcok sérülése


 

A C- alakú porcok vagy félholdporcok (meniszkuszok) a térdízületben a sípcsont ízületi felszínén helyezkednek el. A sípcsont belső felszínén megtapadó félhold alakú porcot belső (mediális) meniszkusznak nevezzük. A közel kör alakú, a sípcsont külső felszínén elhelyezkedő porc a külső (laterális) meniszkusz. A félhold alakú meniszkusz mediális a belső oldalszalaggal szorosan összenőtt, ezért nem olyan mozgékony, mint a laterális meniszkusz, amely nem nőtt össze a külső oldalszalaggal; ezért gyakrabban sérül. Leggyakrabban sportolóknál alakul kisérülés, és gyakran társul hozzá szalagsérülés is. Ez fordítva is igaz, szalagsérülés miatt operált térdben gyakran fordul elő a meniszkusz sérülése is.

Meniszkusz sérülést okozhat például a túlzott igénybevétel, koordinálatlan mozgások. Bizonyos foglalkozások (bányász, parkettázó munkás, katona stb.), illetve bizonyos térd- és alsó végtagi rendellenességek is hajlamosítanak sérülésekre, például laza térd, ó-láb, x-láb. Fontos tudni, hogy trauma nélkül is előfordulhat meniszkusz sérülés, ilyenkor az elváltozás degeneratív-kopásos alapon következik be.

A térdízületet alkotó képletek közül leggyakoribb a belső félholdporc sérülése. Ennek alakja, helyzete olyan, hogy csavarásos sérüléseknél (focizás, kosárlabdázás, kézilabdázás és síelés) elszakadhat. A szakadás sokféle irányú lehet, érintheti a félhold alakú porc teljes vastagságát vagy csak egy rétegét. A félholdporcok szöveti felépítése miatt ívszerű, hosszanti meniscus-szakadás könnyebben keletkezik, mint harántszakadás.

Amennyiben a beszakadt vagy leszakadt meniszkusz darab becsípődik a csontvégek közé, akkor heves térdfájdalmat okoz, ami a térd mozgás közbeni „elakadásával” jár. Ekkor ízületi duzzanat, mozgáskorlátozottság alakulhat ki (a sérült térdet nem tudja a beteg egészen kinyújtani és behajlítani sem), az ízületi rés nyomás érzékennyé válik, az ízületben ropogás jöhet létre, valamint ízületi folyadék gyűlhet fel. Ezen túl, a meniszkuszból leszakadt darabok sérüléseket okozhatnak a csontokat borító üvegporcban is.

A meniszkusz sérülés diagnózisa fizikális vizsgálattal és képalkotó módszerekkel (RTG, UH, MR), valamint tükrözéses vizsgálat (arthroszkópia) során állítható fel.

Elakadt térd esetén az ízületi elakadást húzással meg lehet szűntetni. Emellett a sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), tehermentesítése indokolt. A sportterhelés nem folytatható. A konzervatív kezelés fizioterápiából, 3 hét kíméletből és gyógytornából áll. Fontos tudni azonban, hogy a sérült félholdporc az esetek túlnyomó többségében nem gyógyul meg konzervatív kezeléssel (térdrögzítő tok, rugalmas pólya, gipsz stb. alkalmazásával).

A belső meniszkusz sérülés véglegesen tükrözéses (arthroszkópiás) műtéttel gyógyítható, amikor is a leszakadt részt visszavarrják, vagy eltávolítják.

A külső félhold alakú porc sérülése jóval ritkább. A sérülés kialakulhat baleset során vagy gyermekkorban.  Jellemző tünete lehet, ha guggolás közben a megnagyobbodott porc fájdalmas kattanást idéz elő az ízület külső oldalán.

Kezelése hasonló, mint a belső meniszkusz sérüléseknek.

Dr. Bálint Anita


2016-07-21 10:35

Vissza