FELHÍVÁS! VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS
Nyomtatható verzió Cikk ajánlása


 

FELHÍVÁS!

VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS

 

1. A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség.

 

2. A betegség legfőbb terjesztője a RÓKA.


3. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét - a rókák veszettség elleni vakcinázását - Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. 1992 októberében hazánkban is megkezdődött a rókák vakcinázása. Első alkalommal a nyu­gati határövezetben, az osztrák határtól számított kb. 25-30 km-es sávban került kihelyezésre a csalétek-vakcina.

 

4. A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely kb. 4.0 cm átmérőjű, kb. 1.5 cm magas, szürkésbarna színű. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe.

 

5. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről tör­ténik.

 

6. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmat­lan, VESZÉLYT NEM JELENT. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI! Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni: a) Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő a jódtar­talmú fertőtlenítőszerrel vagy 70%-os alkohollal, vagy ezek hiányában bő szappanos vízzel lemosni. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fer­tőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érint­kezés esetén védőoltásra nincs szükség. b) Ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul ORVOSHOZ KELL FORDULNI!


7. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított huszonegy napig az ebeket megkötve, vagy zárva kell tar­tani (EBZÁRLAT), és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt a kezelt területen TILOS A LEGELTETÉS! Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a róka számára kihelyezett csalétkeket.

 

8. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő, vagy házi­állatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladékta­lanul ÉRTESÍTSE A LEGKÖZELEBBI ÁLLATORVOST, A HELYI ÖNKORMÁNYZATOT VAGY VADÁSZTÁRSA­SÁGOT.


9. Kérjük, a fentiekről gyermekét is tájékoztassa!

 

10. További felvilágosítással az Önök körzetében élő állator­vosok és orvosok szolgálnak.

 

A HELYI VAKCINÁZÁSI KAMPÁNY IDŐPONTJA:

2017. április 1-6-ig.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

 


2017-03-10 10:38

Vissza