Felhívás – az AKG és ÖKO jogcímekben érintett területek ellenőrzése

Tisztelt Gazdálkodók!

A Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya az AKG és ÖKO jogcímekben érintett területek ellenőrzését fogja végezni az alábbi felhívás szerint:

„Tisztelt Ügyfelünk!

A Békés Vármegyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztálya nevében engedje meg, hogy az alábbiakra hívjam fel szíves figyelmét.

Ahogyan minden évben, idén is ellenőrzésre kerülnek az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) és ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása (ÖKO) jogcímekben érintett területek. A kijelölt területek fizikai ellenőrzése 2023. május végén kezdődik a vármegyében. A területmérések ezekben a jogcímekben az ügyfél hivatalos kiértesítése nélkül történnek. Az alábbiakban ezúton emlékeztetem Önöket a legfontosabb ellenőrzésre kerülő szempontokra, melyek be nem tartása erősen kihat a támogatások megállapítására.

Kérem, hogy valamennyi kötelező és önként vállalt adott tematikus előíráscsoporthoz tartozó kötelezettségeiket tekintsék át, azok betartása kiemelt fontosságú a támogatások sikeres lehívásához.

Tájékoztatom, hogy a területi mérés alapja nem a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület (KET), hanem a tábla, tehát táblamérések fognak készülni. A tábla valóságban elfoglalt területe lesz lemérve, figyelembe véve a különleges AKG és ÖKO-s tábla és KET elkülönítési módokat.

Tájékoztatom továbbá, hogy az adott jogcímekben semmilyen körülmények között nem megengedett az egybeművelés. Sem az ügyfél másik AKG-ÖKO-s területével, sem az ügyfél másik nem AKG-ÖKO-s területével, sem másik ügyfél bármilyen területével. Amennyiben a területek elkülönítése nem a jogcím szerint vonatkozó Felhívásban rögzítettek szerint történik, akkor ez az adott területre vonatkozó kifizetés elutasítását vonhatja maga után.

Kérem, fordítsanak kiemelt figyelmet a KET-ek elkülönítésére. A KET-ek sarokpontjait jól láthatóan meg kell jelölni, hogy az a teljes támogatási időszak alatt elkülöníthető legyen. Erre a célra természetes anyagból készült jelölőt kell használni tájba illeszkedő módon. A legegyszerűbb módja az elkülönítésnek, ha a két szomszédos KET-en különböző kultúrák vannak (hasznosítási kód).

Amennyiben a szomszédos KET-eken azonos kultúrát termesztenek, az elkülönítés az alábbiak szerint lehetséges:

  • eltérő kultúra, eltérő növényfejlettségi állapot,
  • gyep esetében a sarokpontok megjelölése karóval vagy T-ülőfával,
  • szántó esetén 60 cm sortáv + 30%-os sáv a két KET határán,
  • ültetvény esetében sarokpontok megjelölése karóval, vagy T-ülőfával.

Szántó esetében nem elfogadható, hogy a két szomszédos KET csak karóval legyen elválasztva. Szántón, azonos kultúra és növényfejlettségi állapot esetén az 60 cm-es sortáv + 30%-os sáv hiányában a valóságnak megfelelően történik a mérés végrehajtása.

KET-en belüli táblák elkülönítése: a legegyszerűbb módja az elkülönítésnek, ha az egymás melletti táblákon más kultúrát termesztenek. Az azonos kultúrájú táblák között 60 cm-es sortáv + 30% széles sávot kell hagyni.

Bármilyen kérdés esetén keressék főosztályunkat bizalommal e-mailben az agrarvidekfejlesztes@bekes.gov.hu címen, személyesen a Békéscsaba, Szerdahelyi utca 2. szám alatti ügyfélszolgálatunkon vagy telefonon a 66/814-520 telefonszámon.”