Koronavírus tájékoztató 2020.03.25.

Tisztelt Lakosok!

A koronavírus-fertőzés elleni védekezési eljárásban a városunkat érintően az alábbi tájékoztatást adom:

A rendelkezésemre álló információk alapján településünkön összesen három személy esetében került eddig sor kórházban lefolytatott vizsgálatra, ugyanakkor minden esetben az első és a második teszt eredménye is negatív volt.

Dévaványán eddig négy személy esetében rendeltek hatósági házi karantént járványügyi megfigyelési céllal, ebből egy esetben már feloldották azt, de a többiek is tünetmentesek, illetve március 28-ával várhatóan az ő esetükben is feloldásra kerül a karantén.

Fentiekből kiindulva továbbra sincs tudomásunk koronavírustól megfertőződött személyről Dévaványán, de a központi Operatív Törzs és az Országos Tisztifőorvos tájékoztatásaira figyelemmel a következő napokban, hetekben a tömeges megbetegedések időszakába léphetünk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus, és ugyan városunkban egyelőre nincs, de minden megyében, így Békés megyében is van már pozitív minta, vagyis fertőzött személy. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

Örömmel tapasztalom, hogy a minden platformon megjelenő figyelem felhívásoknak egyre többen tesznek eleget, de az is megállapítható, hogy sokan még nem érzik át a kialakult helyzet súlyát, saját felelősségüket maguk, családjuk vagy mások iránt.

Örülnék, ha a járványveszélyben kételkedőknek lenne igazuk és egy-két hét alatt valóban véget érne az egész, de azt gondolom, hogy a helyzetet nem lehet elbagatellizálni, inkább készüljünk tartós, elhúzódó védekezési időszakra.

Minden intézkedéssel ezt igyekszünk itt Dévaványán is elérni, illetve segíteni az ellátásukhoz támogatást kérő időseket.

Az elmúlt napokban a központi nyilvántartásból szerzett adatok alapján minden 65 évnél idősebb személyhez, több mint 500 lakcímre juttattuk el megkeresésünket. Elképzelhető, hogy lesznek olyanok, akiket a lista hiányosságai vagy más ok miatt nem érünk el, de ismételten kérem, hogy ha ilyet tapasztalnak, hívják fel rá a figyelmet, jelentkezzenek, ha szükségesnek érzik.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki az egészségügy vagy a szociális ellátás területén dolgozik, illetve a védekezés szervezésében részt vesz. Köszönöm kitartó és felelősségteljes munkájukat!

Valánszki Róbert

polgármester