Koronavírus tájékoztató – 2020.05.15.

Tisztelt Lakosok!

A koronavírus-fertőzés elleni védekezési eljárásban városunkat érintően az alábbi tájékoztatást adom:

A rendelkezésemre álló információk alapján városunkban változatlanul nincs koronavírussal fertőzött személy, mai nappal 6 fő van hatósági házi karanténban.

A közös önkormányzati hivatal az ügyfeleket változatlanul fogadja előzetes bejelentkezés alapján ügyfélfogadási időben (hétfő, kedd 800-1130, 1230-1630, péntek 800-1130, 1230-1400, 0666/483-100, az irodák, ügyintézők mellékei a honlapon megtalálhatók).

A DÁMK Óvoda és bölcsőde Intézményegység ügyeleti ellátása tovább bővül tekintettel arra, hogy a Könyves K. utcai telephely olyan készültségi fokba került, hogy a még hátralévő munkálatok már nem zavarják a nevelést, így hétfőtől (2020.05.18.) 2 csoporttal – egy-egyben 5 gyermek lehet – megnyitja kapuit. A Hajós utcai telephely karbantartása még folyamatban van, amint elkészült azt is megnyitjuk. Az ügyelet iránti igényt folyamatosan lehet jelezni e-mailen (devaovik@gmail.com) vagy telefonon (06-20/254-5552, 06-20/770-7301).

Hétfőtől ismét kinyit a játszótér, azt mindenki saját felelősségére használhatja, viszont kérem a szülőket, hogy az alapvető higiéniai védekezést és a 1,5 méter védőtávolságot tartsák be, még ha ez a gyermekek esetében nehézséget is okoz. A játszótér karbantartása és fertőtlenítése megtörtént, illetve azt folyamatosan végezzük.

A kijárási korlátozás „vidéki” megszüntetése nem érinti a kulturális intézményeket, vagyis a könyvtár és a helytörténeti gyűjtemény továbbra sem látogatható.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet fennállása óta már több városi esemény is elmaradt, többek között ünnepi megemlékezések vagy éppen a majális. A kormány rendelkezése szerint augusztus 15-ig semmilyen közösségi rendezvény nem tartható meg, így elmarad a kihívás napja, a gyermeknap, illetve a sokak által várt Dévaványai Városnapok is.

Azon előadók és fellépők, akik az idei rendezvényre leszervezésre kerültek, előzetesen kivétel nélkül vállalták, hogy egy évvel később, a 2021-es városnapokon fognak fellépni, így folyamatban van a szerződések módosítása.

Különösen nehéz ez éppen most, mivel idén ünnepeltük volna Dévaványa várossá válásának 20. évfordulóját, amelyre nagyszabású eseményekkel, színes, ünnepi programokkal készültünk. A kísérőrendezvények egy része az óvintézkedések betartása mellett megtartásra kerül, mint például a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény „Dévaványa az én városom” című kiállítása.

Bár a rendezvények korlátozása augusztus 15-ig szól, ez az időpont változhat, éppen ezért az előre nem láthatósága miatt az augusztus 20-ai rendezvény és tűzijáték is lemondásra került.

Bízunk abban, hogy nyár végére visszaállnak a mindennapok, ezért szeptember 12-én megtartásra kerülhet a Betakarítási Ünnep, amelyet ebben az évben az eddigiektől nagyobb hangvételűre tervezünk, valamelyest kárpótolva az elmaradt rendezvényeket és törekszünk arra, hogy mindenki jól érezze magát az eseményen. Szeretnénk a főzéssel kapcsolatos programon is változtatni: a hagyományos bográcsos ételek készítése mellett a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő grill és még inkább a barbecue felé is nyitni szeretnénk, új ízekkel megismertetni a helyieket.

Elképzeléseink szerint – figyelembe véve a veszélyhelyzet alakulását – a strandot július 1-gyel megnyitjuk a látogatók előtt, ugyanakkor az Ifjúsági Tábor ebben az évben zárva marad, a faházak előzetes foglalásait visszamondjuk. A kiadott iránymutatások szerint csak a vízforgatós medencéket (a mi esetünkben a „nagy” medence, tanmedence, pancsoló) fogjuk tudni üzemeltetni, vagyis a töltő-ürítő rendszerű termálvizes medencét nem lehet használni. A strand zöldterületének és a medencék terhelhetőségével kapcsolatban előírt szabályok miatt a strand területére beengedhető és a vízben tartózkodó fürdőzők létszámát maximalizálni fogjuk az előírt rendelkezések szerint (egy személyre 4 m2 vízfelületet kell számolni, várhatóan kb. 185 fő, zöldterület esetében 16 m2, várhatóan kb. 440 fő).

A Piac üzemeltetőjének tájékoztatás szerint egyre több olyan 65 év feletti személy van, aki nem tartja be a számukra biztosított 9-12 óra közötti idősávot, mely a működés egyik feltétele. Fokozattan kérem, hogy az előírásokat szíveskedjenek betartani, ellenkező esetben a piac működését ismét szüneteltetni fogjuk.