Koronavírus tájékoztató – 2020.06.18.

Tisztelt Lakosok!

A koronavírus-fertőzés elleni védekezési eljárásban városunkat érintően az alábbi tájékoztatást adom:

A rendelkezésemre álló információk alapján városunkban változatlanul nincs koronavírussal fertőzött személy, mai nappal 2 fő van hatósági házi karanténban.

A ma éjféltől életbe lépő változások értelmében megszűnt a veszélyhelyzet, ugyanakkor Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültség került bevezetésre, mely fenntartásának szükségességét 3 havonta felülvizsgálja a Kormány.

A Kormány a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti kormányrendeleti szabályokról szóló 284/2020. (VI. 17.) Korm. rendeletében a veszélyhelyzet megszűnését követően alkalmazandó – így különösen az egyes veszélyhelyzet idején hozott rendkívüli intézkedésekkel összefüggő átmeneti – szabályokat állapítja meg.

A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 285/2020. (VI. 17.) Korm. rendeletében szabályozottak alapján

  • mindenki köteles – a 6. életévét be nem töltött gyermekek kivételével
    • a tömegközlekedési eszközön, valamint
    • az üzletben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (pl: orvosi maszk, sál, kendő) viselni,
  • a vendéglátó üzlet belső (zárt) részében az ott dolgozók – a vendégek által látogatható területen – kötelesek a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni,
  • a zárt helyen vagy a nem zárt helyen tartott, a zenés, táncos rendezvények működésének biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet szerinti zenés, táncos rendezvény (a továbbiakban: rendezvény) – függetlenül annak nyilvános vagy nem nyilvános, valamint alkalmi vagy rendszeres jellegétől – abban az esetben tartható meg, ha a rendezvény helyszínén a jelenlévők létszáma – beleértve az ott foglalkoztatott személyeket – egy időben nem haladja meg az 500 főt. A mai Kormányinfón elhangzottak szerint ez a korlátozás várhatóan 08.15-ig lesz érvényben.

Fentiek alapján megszűnt a 65 év felettiek idősávja, de az üzletekben a „maszkviselés” kötelező maradt.

Az elmúlt időszakban az önkormányzat és szinte minden intézményünk visszaállt a rendes kerékvágásba, a következő héten hétfőtől ismét várjuk Önöket valamennyi szolgáltatással, természetesen a központi jogszabályok által engedett formában és keretek között.

Köszönöm valamennyi munkatársam veszélyhelyzet alatt tanúsított munkáját és kitartását, az önkéntesek segítségét és köszönöm a Lakosainknak a szükséges intézkedésekkel kapcsolatos türelmét és pozitív hozzáállását.

 

Valánszki Róbert

polgármester