KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ 2020.11.11.

Tisztelt Lakosok!

A mai nap 0 órától hatályba lépett a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet, mely értelmében:

 • Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.
 • Minden gyülekezés tilos.
 • Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A házhoz szállítás adminisztratív terheit a Kormány csökkenti, és bevonhatóvá teszi a taxisokat a feladat ellátásába. Az üzemi étkezdék, iskolabüfé nyitva tarthatnak.
 • Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • A rendelet 8. § alapján a vendéglátó üzletben – pl: étterem, kocsma – reggel 5 és este 19 óra között tarthat nyitva azzal, hogy az ott foglalkoztatottak kivételével a helyiségben tartózkodni tilos, vagyis vevők nem látogathatják, kivéve, ha csak a megrendelt ételért mennek.
 • A vendéglátó üzletek csak este 19 óráig szállíthatnak ki, azt követően nem.
 • A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak.
 • Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkéri a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
 • A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.
 • Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
 • A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket és korcsolyapályákat.
 • A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a  megszokott rend szerint nyitva tartanak, a  speciális intézményi védelmi intézkedéseket az  igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
 • Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. A tartózkodás különösen a határon túli és külföldi diákok, illetve a hatósági házi karantén kötelezettséget a kollégiumban teljesítők számára engedélyezhető.
 • Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak.
 • Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg.
 • Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt. A házasságkötésnél kizárólag a szertartás vezetője, illetve az anyakönyvvezető, a házasulók, a házasulók tanúi, a házasulók szülei, nagyszülei, a házasulók testvérei és a házasulók gyermekei lehetnek jelen.
 • Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat – külön kormányrendeletben foglaltak szerint – hetente tesztelni kell.
 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10.000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata.
 • Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A rendelet a továbbiakban az egyes pontokat kifejti, további részletszabályok meghatározásával. A rendelet IDE kattintva elérhető.

A rendeletben meghatározott védelmi intézkedések betartását a rendőrség a Magyar Honvédség közreműködésével ellenőrzi, melynek során

 • 100.000 forinttól 1.000.000 forintig terjedő bírságot szabhat ki,
 • a helyiséget, területet, intézményt, illetve a helyszínt – a 17. § (6) bekezdése kivételével – legalább egy napra,

legfeljebb egy év időtartamra ideiglenesen bezárathatja.

A rendelet rendelkezéseit 2020. december 11-ig lehet alkalmazni azzal, hogy az meghosszabbítható.

Az önkormányzat és intézményei ügyfélfogadása és látogathatósága az alábbiak szerint alakul:

Az Önkormányzati Hivatalban a személyes ügyfélfogadás felfüggesztésre került, személyesen ügyet intézni csak a legszükségesebb, sürgős ügyekben lehet, előzetes időpontegyeztetést követően. Kérjük a Lakosokat, hogy elsősorban telefonon és elektronikus úton tartsák a kapcsolatot, az irodák elérhetőségei megtalálhatóak a https://devavanya.hu/kozerdeku-adatok/ oldalon, a Szervezeti, személyi adatok fülre kattintva.

A DÁMK Ladányi Mihály Könyvtár, a Bereczki Imre Helytörténeti Gyűjtemény, valamint a Művelődési Ház intézményegységek nem látogathatók a helyszínen csak a foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

A DÁMK Óvoda és Bölcsőde változatlanul nyitva tart, de oda belépni a testhőmérséklet-mérési pontig lehet a gyermeket kísérő vagy onnan hazakísérő egy fő nagykorú személynek (szülő). Belépés előtt a cipő és a kéz fertőtlenítése szükséges, illetve a maszk viselése kötelező, továbbá kérjük az otthon tartózkodó szülőket, hogy lehetőség szerint az óvodás gyermekeket az ebéd elfogyasztását követően vigyék haza.

A Strandfürdőben a gyógyászati rendelések, kezelések továbbra is működnek, fogadják az ellátást igénybe vevőket.

A Margaréta Idősek Otthonában továbbra is él a kijárási és látogatási tilalom.

A Vérvétel változatlanul működik, a maszk viselése kötelező.

A Piac egyelőre változatlanul nyitva tart a maszkviselési kötelezettség betartása mellett.

A Buszváró épületében történő tartózkodás ideje alatt kötelező a maszkviselés.

Orvosok:

A felnőtt háziorvosok esetében a rendelés megtartásra kerül, de csak kizárólag indokolt és halaszthatatlan esetben keressék fel a rendelőt, lehetőleg előzetes időpontegyeztetést követően.

A gyermekorvosok előzetes időpontegyeztetést követően tartanak személyes rendelést, viszont ők is elérhetőek telefonon a megszokott számokon és módon.

A fogorvosok csak sürgős eseteket látnak el előzetes bejelentkezés alapján.

Az egészségügyi intézmény területén kötelező a maszk viselése.

Valamennyi, korábban tervezett rendezvény – adventi gyertyagyújtás, karácsonyi vásár, stb. – idén elmaradnak.