Közérdekű közlemény Zöldhulladék gyűjtése és – szállítása Dévaványán

 

Közérdekű közlemény

Zöldhulladék gyűjtése és – szállítása
Dévaványán

 

Tisztelt Ingatlanhasználók!

 

Tájékoztatjuk arról, hogy Dévaványán a zöldhulladék gyűjtése
házhoz menő gyűjtéssel és hulladékgyűjtő udvarokon való gyűjtéssel valósul meg.

 

Hulladékudvar címe: 5510 Dévaványa, Külterület 0752/19 hrsz. (Dévaványáról Körösladány felé a szennyvíztelepi úton) Telefonszám: 06-30/163-2639

NYITVA TARTÁS:​​ Hétfőtől-péntekig naponta: 7:00-15:00 h között és minden hónap első szombati napján: 8:00-12:00 h között.

Zöldhulladék gyűjtésének, elszállításának feltételei:

  • kizárólag a lakosságnál keletkező, nem mezőgazdasági tevékenységből származó zöldhulladék kerül elszállításra (pl. falevél, fű, gally);
  • a kihelyezés módja történhet gyűjtőedényben / átlátszó zsákban / 1 méternél rövidebb, több ponton rögzített kötegekben úgy, hogy a gyűjtést végző gépjármű meg tudja közelíteni és kézi erővel mozgatható legyen.

NEM kerül elszállításra:

  • a kommunális (pl. salak, vegyes háztartási, stb.) jellegű hulladékkal, ill. az állati ürülékkel szennyezett, kevert zöldhulladék
  • az ömlesztett módon kihelyezett zöldhulladék.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az elszállításra váró zöldhulladékot csak a gyűjtést megelőző napon szabad a közterületre kihelyezni, legkésőbb a gyűjtési napon reggel 6:00 óráig, egyéb időpontban az ingatlan előtti közterületen zöldhulladék nem gyűjthető és nem tárolható!

A hulladékszállító jármű kapacitására tekintettel kérjük, hogy házi komposztálással csökkentse a közterületre kirakott zöldhulladék mennyiségét lehetőség szerint 240 liter/ürítésre.

A hulladékszállítással kapcsolatos bővebb információ a www.dareh.hu oldalon érhető el.

Tisztelettel:

DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt.

 

Komposztálni jó!

Segítsünk a természetnek!

 

Csökkentse a zöldhulladék mennyiségét, óvja környezetét!

A házi komposztálás sokak számára furcsán, idegenül hangzik, pedig minimális erőfeszítéssel sokat tehetünk a környezetért. A komposztálással két legyet üthetünk egy csapásra. Egyrészt a szerves háztartási és kerti hulladék hasznosítása megoldódik, másfelől a keletkező anyag értékes biotrágyaként javíthatja a kertünk termőképességét.  Ha vállalkozó szelleműek vagyunk kevés munkával a háztartási hulladékból értékes humuszt tudunk előállítani, mellyel szebbé tehetjük környezetünket.

Ehhez mindössze egy komposztáló edényre van szükség, amit most a szemétszállító cég, a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. ingyenesen ad azoknak, akik azt igénylik. Erre április 15-ig van lehetőség, az igényeket személyesen a területileg illetékes ügyfélszolgálaton, postai úton (a Dareh Bázisnak címezve: 5600 Békéscsaba, Kinizsi utca 4-6.), valamint e-mailben (kozpontiugyfelszolgalat@dareh.hu) lehet jelezni.

A komposztáló edények, 300 literesek – 110 centiméteres magasak –, műanyagból készültek, tehát lényegében nem igényelnek karbantartást. Nincs aljuk, így a talajjal közvetlenül tudnak érintkezni. Felül kell belehelyezni a komposztálni szánt zöldhulladékot, a kész komposztot pedig alul, egy nyíláson lehet kiszedni. Ajánlott esővédett helyen elhelyezni azokat, mert a túl sok nedvesség rothadást idéz elő.

Miért komposztáljunk?

  • Mert 30 százalékkal csökkenthetjük a háztartásunkból kikerülő szemétmennyiséget
  • Mert a környékünkben feldolgozott szemetet ezzel könnyebben válogathatóvá tesszük
  • Mert eközben a kertünknek, ágyásainknak, dísznövényeinknek hasznos táptalajt kapunk; nem költünk tápszerre, trágyára
  • Mert így feldolgozzuk, amit elégetnénk, és nem szennyezzük a levegő

 

Komposztálással kapcsolatos bővebb információ a www.dareh.hu oldalon érhető el.

 

DAREH BÁZIS Hulladékgazdálkodási Nonpr