Lakossági tájékoztató szúnyog helyzetről

Tisztelt Lakosok!

Az Európai Unió területén a tagállamok – néhány kivétellel – beszüntették a kémiai vegyszerekkel történő légi szúnyogirtást, annak ellenére, hogy többek között hazánkban is ez volt az egyik leggyakrabban használt és bevált módszer. A légi kémiai kijuttatásra engedélyezett szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt, így a továbbiakban ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tisztifőorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni.

Dévaványa tagja a Körös-völgyi Konzorciumnak, melyet alkotó települések azzal a céllal hozták a konzorciumot létre, hogy együtt, közösen hatékonyabban tudjanak védekezni a csípőszúnyogok ellen.

Minden évben közös közbeszerzési eljárást folytatnak le, így ez évben is, melynek keretében a fenti technológia kiváltására földi kémiai és földi biológiai gyérítés volt a beszerzés tárgya, Dévaványa esetében egy-egy alkalommal 633 ha területen. Ebből 630 ha a város belterülete, vagyis minden utcán végig megy a gyérítést végző autó, illetve 3 ha a Túréri záportározó területe, melybe biológiai irtószert juttatnak a lárvák elleni védekezés gyanánt.

Eddig kétszer történt gyérítés, melyek a konzorcium szakértőjétől kapott információk szerint 80 %-os hatásfokúak voltak, ugyanakkor a csapadékos időjárási körülményekre is tekintettel annak érezhető időtartama csupán egy napra korlátozódik.

Hazánkban több, mint 50 csípőszúnyog faj honos, melyek szaporodását a folyamatos esőzés rendkívül elősegíti, hiszen a leesett csapadéknak köszönhetően vannak olyanok is, melyek nem a vizes élőhelyeken, vízben szaporodnak, hanem elég számukra a folyamatosan nyirkos talaj, füves terület is. Ezek teljes kezelése a településen belül is lehetetlen, illetve várost övező zöldfelületekről folyamatos a szúnyog „utánpótlás”.

A helyzet kezelése érdekében a Konzorcium keresi a megoldást, a Belügyminisztérium, a katasztrófavédelmi hatóság, és az országos tisztifőorvos felé is megkereséssel élt, melyben kéri a légi kémiai gyérítés visszaállítását, hiszen látható, hogy az a helyetti technológiák nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, azok csak a légi kémiai védekezés kisegítő eljárásaként jöhetnek számításba.

 

Dévaványa Város Önkormányzata