Közlemény – 2020.03.16.

Tisztelt Lakosok!

Az elmúlt napok történéseit figyelembe véve a járványveszély megelőzése és minimalizálása az alábbi intézkedések meghozatalát tette szükségessé:

A felnőtt háziorvosok esetében a rendelés megtartásra kerül, de csak kizárólag indokolt és halaszthatatlan esetben keressék fel a rendelőt.

A gyermekorvosok nem tartanak személyes rendelést, viszont telefonon a megszokott számokon és módon elérhetőek, minden esetben igyekeznek a megfelelő segítséget megadni.

Dr. Hegedűs István nem rendel, dr. Kozma Daniella csak sürgős eseteket lát el előzetes bejelentkezés alapján.

A Strandfürdő és Gyógyászatnál tartott szakrendelések szünetelnek, kivéve a reumatológia, ahol a holnapi rendelés még megtartásra kerül. Kérem, hogy lehetőleg csak a későbbre nem halasztható kezelések miatt keressék a gyógyászatot.

A vérvétel változatlanul működik, viszont itt is arra kérek mindenkit, hogy csak a legszükségesebb esetben keressék fel a rendelőt.

Kérem, hogy a dr. Magyar László és Hajnalka által közzétett, alább is olvasható iránymutatásokat tartsák be.

„A kialakult járványügyi helyzet mindenkit az eddigi rendelői gyakorlat megváltoztatására kényszerít.
Kérem együttműködő segítségüket a következő hetekben, hiszen csak közösen, együttműködve tudjuk a nagyobb károkat megelőzni, egymás egészségére vigyázni.

Mindannyian tartsuk be a következőket:

 1. Kizárólag indokolt, halaszthatatlan esetben keressük fel a rendelőt. Egyszerre csak 1-2 személy tartózkodhat a váróban. Kisebb panaszokkal (pl. orrfolyás, nátha, enyhe, múló hasmenés) próbálkozzunk a szabadon megvásárolható tüneti szerekkel. Hónapok, évek óta fennálló panaszainkat ne most akarjuk kivizsgáltatni, kezeltetni (pl. időskori kopásos ízületi fájdalmak, derékfájás)
 2. Ha nem múló magas láz, köhögés, fulladás jelentkezik, és külföldön jártunk, vagy fertőzésre gyanús beteggel érintkeztünk, TILOS felkeresni a rendelőt. Telefonáljon, és megbeszéljük a további teendőket. Közvetlenül is hívhatók a következő központi számok koronavírussal kapcsolatban: 0680/277-455 vagy 0680/277-456.
 3. Állandó receptek íratása céljából ne jelenjenek meg a rendelőben, erre most nagyon jó megoldás az e-recept. Telefonon kérjék receptjeiket, a felhőbe felrakásához türelmüket kérjük, hiszen minden kérés teljesítéséhez nekünk is időre van szükségünk. Az e-recepteket bárki kiválthatja a gyógyszertárakban, aki ismeri a beteg TAJ-számát, és igazolni tudja saját személyazonosságát. A gyógyászati segédeszközöket, inkontinencia eszközöket, tesztcsíkokat, tűket sajnos továbbra is csak papír alapon tudjuk felírni, ezért be kell jönnie valakinek, de előre megírjuk, ha odatelefonálnak előtte a rendelőbe.
 4. Korábbi leleteik megbeszélésére később is lesz idő, lehetőség, nem most van ennek az ideje.
 5. Későbbre halasztandók az ismert, kezelt, egyensúlyban lévő krónikus betegek szakrendelői kontroll vizsgálatai is, a rutin laborokkal együtt. Ezen beutalókért ne most jöjjenek.
 6. A veszélyhelyzetre tekintettel kormányrendelet alapján a lejáró szakorvosi javaslatok, közgyógyigazolások miatt sem kell bejönni a rendelőbe, illetve sietni a szakrendelésekre hosszabbítani, mert a veszélyhelyzet időtartama alatt, és utána 90 napig ezek érvényben maradnak, gyógyszereiket ki tudjuk írni.
 7. Ugyanez vonatkozik a jogosítványok hosszabbítására. A veszélyhelyzet időtartama alatt emiatt lehetőleg ne jöjjenek a rendelőbe, a Kormányablakok sem fogadják Önöket. A lejárt jogosítványok a veszélyhelyzet ideje alatt és azt követően 15 napig érvényben maradnak. Tehát emiatt sem kell idegeskedni és bejönni.
 8. Az eddigi gyakorlattal ellentétben a táppénzes megjelenések alól is felmenthetők a betegek. A hosszabb ideje táppénzen lévőknek nem kell 2 hetente bejönni felülvizsgálatra és a táppénzes papírért.
 9. A veszélyhelyzet ideje alatt nem áll módunkban “Fertőző betegségtől mentes” igazolást kiadni, ahogyan “Korona vírus megbetegedéstől mentes”-et sem. Laborvizsgálat végzése nélkül nem adható ilyen igazolás, nekünk jogkörünk ilyen vizsgálat elvégzésére nincs.
 10. A veszélyhelyzet ideje alatt a szokásos otthoni gondozásos beteglátogatásokat is csak indokolt esetben tesszük meg. Az érintetteket értesítjük. Receptjeiket e-recept formában küldjük.
 11. Ne csináljuk politikai ügyet a kialakult helyzetből! Kérem megértő, támogató, elfogadó hozzáállásukat. Mindannyiunk közös érdeke, hogy sem Önök, sem mi, egészségügyi dolgozók ne betegedjünk meg, mert ez egy ördögi körhöz vezetne. Segítsenek azzal, hogy elmondják rokonaiknak, az internetet nem használó idősebb betegeinknek. Biztassuk egymást a higiénés előírások betartására, valamint az időseket tartsuk otthon, ők ne menjenek sehová sem, lehetőség szerint. Figyeljünk az idős, segítségre szoruló betegekre, aki ráér, ajánlja fel segítségét a bevásárlásban, gyógyszereik kiváltásában, ahogy erre már több helyen alakultak önszerveződő csoportok. Kövessük ezeket a pozitív példákat! Közös erővel szerencsésen túljutunk majd a nehézségeken!”

Szigorítások léptek életbe a házi segítségnyújtás területén is. Ezt követően, a veszélyhelyzet fennállásáig a házi segítségnyújtók tevékenysége csak a legszükségesebb bevásárlásra, gyógyszerkiváltásra és ételszállításra korlátozódik. Ezen túlmenően egyéb tevékenységet nem végeznek.

Ezúton szeretnék kérni minden lakost, hogy amennyiben ismer olyan idős személyt vagy személyeket, akinek szüksége lehet a fentebb leírt segítségre (nincs hozzátartozója, nem képes ellátni magát), az haladéktalanul jelezze az önkormányzat alább felsorolt valamely elérhetőségén. A jelzés során kérjük megadni az illető nevét, lakcímét, esetlegesen ismert egyéb elérhetőségét. Az idősek saját otthonukban vannak a legnagyobb biztonságban, figyelmeztessük erre őket, azonban arra is kérek mindenkit, hogy felelősségteljesen látogassa idősebb rokonait, ismerőseit.

Az óvodai telephelyek és a bölcsődék erősen korlátozott létszámmal még üzemelnek, de kérek minden szülőt, hogy a teljes bezárás lehetőségére is készüljenek fel, a koronavírus további terjedésével szükségessé válhat ezen és más intézmények átmeneti leállítása.

Kérem, kerüljék a nagyobb bevásárlóközpontokat, áruházakat, játszótereket, igyekezzenek minél kevesebb emberrel személyesen találkozni. Vegyék igénybe az internet adta lehetőségeket az ügyek intézése során.

Minden intézkedés célja a járvány terjedésének lassítása és a lakosság, főként az idősebbek védelme, melynek érdekében kérem szíves megértésüket, türelmüket és együttműködésüket.

A közműszolgáltatók is szüneteltetik az ügyfélfogadást, melyekről a tájékoztatókat a hivatalos oldalainkon olvashatják.

Az önkormányzat elérhetőségei:

Tel.: 06-66/483-100

E-mail: onkormanyzat@devavanya.hu

Facebook: https://www.facebook.com/DevavanyaVaros/

Valánszki Róbert

polgármester