Tájékoztató a koronavírus Dévaványai helyzetéről 2020.03.12.

Tisztelt Lakosok!

A két nappal ezelőtt a gyulai kórházba került dévaványai lakos első teszteredményei NEGATÍVAK (melyet kontroll teszt fog követni), vagyis a rendelkezésünkre álló összes információ szerint városunkban továbbra sincs tudomásunk koronavírustól megbetegedett személyről.

Az Operatív Törzs tegnapi sajtótájékoztatóján rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett ki a kormány a koronavírus elleni védekezés érdekében.

Erről a különböző hírportálokról és a médiából tájékozódhatnak, a teljesség igénye nélkül ez a gyakorlatban a következőket jelenti:

  • beutazási tilalom lesz Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, ezekből az országokból senki nem léphet be Magyarországra, kivéve, ha magyarokról van szó, nekik otthoni karantént rendelnek el két hétre, például sem boltba, sem gyógyszertárba nem mehetnek le; a karanténokról szóló határozatokat a határon megkapják;
  • Hatósági házi karantén: A hatóság nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhet potenciális fertőzötteket. Azok a magyar állampolgárok is hatósági házi karanténba kerülnek, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkeznek az ország területére, akkor is, ha tünetmentesek. Ők a Magyarországra való belépés során, egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek. Akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban (pl. kórházi karantén) kerülnek elhelyezésre. Akiknél az egészségügyi vizsgálat során a fertőzés gyanúja nem merül fel, ők is kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. E személyeket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi. A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata. Azok a magyar állampolgárok, akiknél az alapos orvosi vizsgálat során az új koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét vagy a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre;
  • tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárthelyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél több. E korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége,
  • megtiltják az iskoláknak a külföldi kirándulásokat, de az általános iskolák bezárása egyelőre nem indokolt;
  • a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

A korábban meghozott központi döntéseknek megfelelően a Margaréta Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye Idősek Otthonában már a hét elejétől él a látogatási tilalom.

Elmarad a DÁMK által a Művelődési Házba meghirdetett színházi előadás is, a megvásárolt jegyek árát visszatérítik.

Az önkormányzati intézményeinkben fokozott figyelmet fordítanak a fertőtlenítésre, az orvosi rendelőbe már tegnap kihelyezésre került egy automata, érintés nélküli kézfertőtlenítő, illetve a mai nap folyamán érkezik meg a többi, „nyomós” fertőtlenítő, melyeket a korábban meghatározott helyekre teszünk ki.

Valánszki Róbert

polgármester