Változás előtt az egészségügyi rendszer

Benyújtásra került az egészségügyi ellátó rendszer átalakításáról, racionalizálásáról szóló törvényjavaslat, mely egy új törvény elfogadását és több ágazati jogszabály módosítását teszi majd szükségessé. Miután városunk is érintett, ezért igyekszünk röviden összefoglalni a jelenlegi ismereteinket, de csak a törvényjavaslat elfogadását követően tudunk pontos tájékoztatást adni.

  • A védőnői feladatok kikerülhetnek az önkormányzati feladatkörből, azt követően a kijelölt városi kórház lenne a munkáltató.
  • A háziorvosi, házi gyermekorvosi körzethatárok a 80-90-es években alakultak ki, melyek az azóta történt népességcsökkenést nem követték le, a jövőben az önkormányzatoktól a körzethatárok kijelölésének joga átkerülne az Országos Kórházi Főigazgatósághoz (OKFŐ), illetve annak megfelelő szervezetéhez. A helyettesítéssel ellátott vagy betöltetlen praxisok beolvadhatnak egy nagyobb körzetbe, a nem gazdaságos üzemméretű praxisok megszüntetésre kerülhetnek, de az önkormányzatok le is mondhatnak arról, így az OKFŐ alá tartozó praxiskezelő szervezné azt követően az ellátást. 
  • Az ügyeleti ellátás várhatóan a járásközpontokban lesz (ahogy most is van Gyomaendrődön), viszont megszűnik a jelenleg elérhető helyi ügyeleti ellátás lehetősége. 
  • A háziorvosi ellátás reggel 8 és délután 16 óra között lesz, majd a járási székhelyű ügyeleti ellátás 16 és 22 óra között lesz elérhető, míg 22 és reggel 8 óra között az Országos Mentőszolgálat biztosítja az ügyleti szolgáltatást.
  • Várhatóan központosítják a járóbeteg-szakellátást, mely városunkat a reumatológiai szakrendelés terén érinti, így az azt követően a megyei irányító intézmény telephelyeként maradhatna meg.
  • A vérvételi hely (labor) érintettségéről egyelőre nincs tudomásunk.