FELHÍVÁS! VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS

FELHÍVÁS!

VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS

A HELYI VAKCINÁZÁSI KAMPÁNY IDŐTARTAMA:

2019 október 5-10-ig.

 

  1. A veszettség gyógyíthatatlan, embernél, állatnál egyaránt halálos kimenetelű betegség.

  1. A betegség legfőbb terjesztője a RÓKA.

  1. A védekezés leghatékonyabb, legkorszerűbb módszerét – a rókák veszettség elleni vakcinázását – Európában évek óta sikerrel alkalmazzák. Hazánkban1992-ben kezdődött a rókák vakcinázása. Első alkalommal a nyu­gati határövezetben, majd a kedvező tapasztalatok alapján egyre nagyobb területen került kihelyezésre a csalétek-vakcina. 2004-2007 között az ország teljes területén zajlott a program, majd a kezelt terület a járványügyi helyzet kedvező alakulása következtében fokozatosan csökkenteni lehetett. Jelenleg az ország déli és keleti határa mentén folytatódik a rókavakcinázás.
  2. A vakcinát tartalmazó fólia kapszulát az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú csalétekbe rejtik, amely kb. 4.0 cm átmérőjű, kb. 1.5 cm magas, szürkésbarna színű. A róka, miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát is, így a vakcina bejut a szervezetébe.
  1. A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről tör­ténik.

  1. A csalétekbe helyezett vakcina emberre, állatra ártalmat­lan, VESZÉLYT NEM JELENT. A kihelyezett csalétekhez ennek ellenére NEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI! Semmi esetre sem szabad felvágni vagy széttörni, mert a vakcina vírus a bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet. Amennyiben ez mégis megtörténik, az alábbi biztonsági előírásokat kell alkalmazni:

a) Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, elegendő a jódtar­talmú fertőtlenítőszerrel vagy 70%-os alkohollal, vagy ezek hiányában bő szappanos vízzel lemosni. Mindkettő beszerezhető a gyógyszertárakban. A jódtartalmú fer­tőtlenítőszer használata során keletkezett barnás folt szappanos lemosással eltávolítható. Ilyen jellegű érint­kezés esetén védőoltásra nincs szükség.

b) Ha az oltóanyag friss sebbe vagy nyálkahártyára kerül, haladéktalanul ORVOSHOZ KELL FORDULNI!

  1. A helyi vakcinázási kampány megkezdésétől számított huszonegy napig az ebeket megkötve, vagy zárva kell tar­tani (EBZÁRLAT), és csak pórázon szabad közterületre vinni. A jelzett időszak alatt a kezelt területen TILOS A LEGELTETÉS! Ezek a korlátozó intézkedések elsősorban a vakcinázás hatékonyságát segítik azzal, hogy a kóborló ebek vagy legelő állatok ne vehessék fel a róka számára kihelyezett csalétkeket.

  1. Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő, vagy házi­állatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladékta­lanul ÉRTESÍTSE A LEGKÖZELEBBI ÁLLATORVOST, A HELYI ÖNKORMÁNYZATOT VAGY VADÁSZTÁRSA­SÁGOT.

  1. Kérjük, a fentiekről gyermekét is tájékoztassa!

  1. További felvilágosítással az Önök körzetében élő állator­vosok és orvosok szolgálnak.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal