TÁJÉKOZTATÁS – KÁRENYHÍTÉSI HOZZÁJÁRULÁS

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettség összegéről a Magyar Államkincstár (Kincstár) július első hetében megkezdte a határozatok kiküldését a kockázatközösségi tagságra kötelezett, illetve a kockázatkezelési tagságot önkéntesen választó mezőgazdasági termelők részére.

A fizetési kötelezettségről szóló határozatokat a Kincstár elsődlegesen elektronikus úton közli az ügyfelekkel, vagy hatályos meghatalmazás esetén a meghatalmazottjukkal, ezért kérjük, fokozottan figyeljék a tárhelyükre beérkezett döntést, illetve szükség esetén érdeklődjenek meghatalmazottjuknál.

A kárenyhítési hozzájárulás mértéke az ültetvényművelésre szolgáló termőföld és szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 4 500 forint, valamint egyéb szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 1 500 forint.

A kárenyhítési hozzájárulást az értesítést követően tárgyév szeptember 15-ig kell megfizetni. Tekintettel arra, hogy a kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének, így amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár szeptember 15-ét követően vonja le egy, a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére.

Fontos szabály, hogy határidőben történő befizetésnek kizárólag a 10032000-01220191-51900001 számú Mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámlájára, tárgyév szeptember 15-ig jóváírt összeg tekinthető. A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Fontos továbbá a közlemény rovat helyes kitöltése, hiszen a beérkező összeg beazonosítása csak ez alapján lehetséges. A közlemény mezőben az ügyfél-azonosító szám, illetve az adóazonosító jel, vagy adószám megadása szükséges.

További információ itt 👇található:

https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/…/tajekoztatas-a…