Tájékoztatás – NTAK adatszolgáltatás törvényi kötelezettség

2023. július 1-jétől Magyarország összes online pénztárgépet használó vendéglátó üzlete és jeggyel látogatható turisztikai attrakciója köteles lesz forgalmi, statisztikai adatait szoftveren keresztül továbbítani a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba − ahogy azt a hazai szálláshelyek is teszik 2019 óta.

2023. július 1-jétől már csak NTAK adatszolgáltatásra alkalmas szoftverekkel értékesíthetik termékeiket az alábbi kategóriába tartozó szolgáltatók:

  • Vendéglátóhelyek esetében: éttermek, cukrászdák, büfék, kávézók, italüzletek, bárok, zenés-táncos szórakozóhelyek, gyorséttermek és alkalmi vendéglátóhelyek.
  • Turisztikai attrakciók esetében: múzeumok, várak, kastélyok, fürdők, strandok, kalandparkok, állatkertek, vidámparkok, védett természeti területet bemutató helyek, turisztikai közlekedési eszközök, valamint zenés-táncos rendezvények.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény alapján az NTAK adatszolgáltatás törvényi kötelezettség, a rendszeres adatszolgáltatás elmulasztása szankcionálható. A vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettségére vonatkozó jogszabály 2021 nyarán jelent meg, így minden érintett vállalkozás számára elegendő idő állt rendelkezésre a tájékozódáshoz. Kérjük, kezdje meg a felkészülést!

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az átállás folyamatát és az arra való felkészülést számos lépéssel is támogatja.

  • Önkéntes adatszolgáltatói tesztidőszakkal, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői a szoftverek telepítésével, frissítésével még a főszezon indulása előtt felkészüljenek az adatszolgáltatásra. Regisztrálja vállalkozását az ntak.hu oldalon keresztül és kezdje meg az adattovábbítást, ezzel biztosítva, hogy a turisztikailag legforgalmasabb nyári időszakban már semmilyen fennakadást ne okozzon az üzletmenetben a szoftverhasználaton alapuló automatikus adatszolgáltatás.
  • Ingyenes szoftverekkel, amelyek az NTAK-ba regisztrált minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára elérhetőek. Az MTÜ által biztosított VENDÉGEM Vendéglátás és VENDÉGEM Attrakció szoftverek az alapvető értékesítési funkciókra, valamint az NTAK adatszolgáltatásra is alkalmasak. A szoftverek internetkapcsolat mellett számítógépen, valamint okostelefonon, vagy táblagépen is használhatóak. Az egyszerűen kezelhető programok igényléséhez nincs szükség személyes ügyintézésre, a felhasználókat pedig online segédletek és a szoftverek kezelését részletesen bemutató kisfilmek is segítik.
  • 0-24 órás ügyfélszolgálattal, amelynek munkatársai a hét bármely napján várják hívását a 061-550-1855-as telefonszámon, vagy e-mailjét a turisztika@1818.hu címen, ha kérdése merülne fel. Amennyiben személyes tájékoztatásra lenne szüksége, forduljon bizalommal az országos hálózattal bíró Tourinform irodák dolgozóihoz segítségért. Továbbá az NTAK adatszolgáltatásról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon is.

 

Üdvözlettel:

Magyar Turisztikai Ügynökség