Belvízjelentés!

Tisztelt Lakosság!

 

Az éjszaka eseményei kemény főpróba elé állították a frissen átadott záportározót és a felújított csatornahálózatot. A település különböző pontjain elhelyezett mérők adatai szerint este 21 és hajnal 4 óra között 50-70 milliméter eső esett (ennek 90 %-a 21-23 óra között), melyet az előző héten már 40-50 milliméter csapadék előzött meg. Ezek az értékek összességében már elérik a 2019-2020-as nagy esők adatait. Megállapítható, hogy jól vizsgázott az új rendszer: a víz kormányzásával és a záportározó beüzemelésével ott is ahol az árkokból az éjszaka kilépett a víz, reggelre annak szintje jelentősen leapadt. Az északi részen a Deák-Klapka kereszteződésénél két mélyebben fekvő ingatlan kertjét, illetve egy Kert utcai ingatlant kellett homokzsákokkal védeni.

A záportározó jelentősége érzékelhető volt az éjszaka. A csapadék útját a Szeghalmi-Klapka utcánál található zsilip lezárásával az éjszaka átkormányoztuk a záportározó felé, az üres területbe pedig szó szerint zubogott a víz. A tározó körülbelül egyharmada telt meg, ezzel gyors tisztulást engedve az utcai elvezető árkoknak. Meglátásunk szerint hosszú távon a déli részen is egy záportározó kialakítása lehet a megoldás, hiszen láttuk, hogy a város ezen területein továbbra is vannak gondok, mindenképpen szükséges a víz elfolyását gyorsítanunk.

Kapcsolatban vagyunk a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatásósággal, a korábbi jelzéseinknek és kéréseinknek megfelelően a településről induló befogadó csatornák is viszonylagosan leürítettek voltak, de mostanra azok is kezdenek megtelni, emiatt a Hármas-Körös felé a víz elfolyása lassabb ütemű.

Kérnénk mindenkit, hogy az ingatlanuk előtti csatorna tisztaságát mielőbb ellenőrizzék, hiszen a következő napokban további esőket jósolnak. Az árkokban felgyülemlő fű/szennyeződés gátat képezhet a víz lefolyásának, ami elöntésekhez vezethet. Munkatársaink folyamatosan járják a települést, ellenőrizve a víz lefolyását, de az Önök közreműködésére is szükségünk van, hogy ne legyen nagyobb baj.

Köszönjük minden munkatársunknak az éjszaka folyamán tanúsított összehangolt, szervezett munkáját!