Közvilágítási hibák bejelentése

Dévaványa közigazgatási területén a közvilágítási rendszerek karbantartását évek óta ellátó OPUS TITÁSZ Zrt. 2024. március 12-én levélben jelezte Önkormányzatunk felé, hogy 2024.04.01-től nem tudják ellátni a feladatot és nem kívánnak szerződést hosszabbítani. Önkormányzatunk a probléma megoldása érdekében helyi beszerzési eljárást indított, melyre kettő ajánlat érkezett be. A legalacsonyabb árat adó Revolution Technologies Zrt-vel a szerződés megkötésre került, a jövőben a berettyóújfalui székhelyű cég fogja kezelni a világítótesteket érintő esetleges javításokat, cseréket.

A közvilágítással kapcsolatos problémák bejelentési címe egyedi hibák esetén:

Telefon: 06-54/405-009 vagy 06-80/204-270

Mobil: 06-30/664-9961

Email: revolutionkozvil@gmail.com

A csoportos szakaszhibákat továbbra is az OPUS TITÁSZ Zrt.-nél kell bejelenteni:

Telefon: 06-30/210-310

A szerződés értelmében a szolgáltatónak a hibaelhárítást az egyedi bejelentéstől számított 14 munkanapon belül kell elvégeznie, országos közutak átkelési szakaszain pedig 8 napon belül.

A cég 1.222 db hagyományos közvilágítási lámpatest karbantartásáért felel. A probléma, hogy a kompakt fénycsövek gyártását az Európai Unió előírásai alapján 2023. nyarán minden gyártó beszüntette, ez év végével pedig a Nátrium és fémhalogén izzók gyártása is megszűnik. A jelenlegi karbantartók és áramszolgáltatók a felhalmozott készletekből oldják meg a problémák kezelését, de ez csak még maximum 1-2 évig tartható. Ezt követően minden településnek, így városunknak is át kell állnia a LED-es lámpatestekre. Az elmúlt években többször folytattunk tárgyalásokat LED közvilágítási rendszer kiépítésére vonatkozóan és a bekért értékbecslések alapján a teljes kivitelezés várhatóan bruttó 150-300 millió forint közötti összegbe fog kerülni. Itt igazából nincs választása az önkormányzatnak, az átépítést előbb vagy utóbb meg kell rendelni. Nem Dévaványa az egyetlen, aki ezen problémával szembesült, éppen ezért még bízunk abban, hogy az állam segítő kezet nyújt a településeknek a közvilágítási rendszer korszerűsítésében.